Čo je celiakia?
Celiakia je ochorenie, pri ktorom organizmus prehnane reaguje na glutén (lepok). Lepok je netráviteľná zmes rastlinných bielkovín prítomný v niektorých obilninách (pšenica, jačmeň, raž, ovos, tritikal, bulgur, kamut). Reakcia organizmu je najsilnejšia v sliznici tenkého čreva, kde vzniká chronický zápal a degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mikrovýživných látok (napr. vitamíny, vápnik, železo).
Ako sa celiakia prejavuje?
Prejavy v oblasti tráviacej sústavy: kŕče a bolesť v oblasti brucha, pocit nafúknutia brucha, prelievanie obsahu čriev so zvukovými prejavmi, hnačka alebo zápcha, resp. zmenená farba a zápach stolice, flatulencia (plynatosť), chronická únava, strata svalstva a úbytok hmotnosti.
Prejavy mimo trávenia: anémia, migrény, neplodnosť, bolesti kostí, zvýšená kazivosť až strata zubov, kožné ochorenia (napr. dermatitis herpetiformis), zmeny nálady a pod..
Základné opatrenie pri celiakii:
Najdôležitejšie a jediné opatrenie pri celiakii je dôkladné vylúčenie gluténu (lepku) zo stravy a toto opatrenie je potrebné dodržiavať po celý život. Dôkladné vylúčenie gluténu zo stravy umožní hojenie sliznice tenkého čreva, ktoré začína už na 3. – 6. deň po bezlepkovej strave. U detí môže trvať rok, u dospelých – podľa stavu sliznice a trvania neliečeného ochorenia – až 5 rokov. V ťažkých stavoch poškodenia sliznice nemusí dôjsť k jej úplnému zahojeniu a obnoveniu mikroskopickej štruktúry.
Nevhodné potraviny pre celiatikov:
- Obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, ovos, tritikal, bulgur, kamut
- Hotové výrobky vyrábané z obilnín obsahujúcich glutén: klíčky, otruby, krúpy, múka, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku, pečivo, múčniky, dezerty, keksy, cereálie, tyčinky, oplátky a iné
- Nápoje: pivo, instantné kávy sladené jačmenným sladom
- Prídavné látky v hotových potravinách: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup
- Iné zdroje gluténu: lepidlo na obálkach a známkach, rúž, niektoré lieky
Bezpečné potraviny pre celiatikov:
- Bezlepkové obilniny: pšeno (proso), pohánka, amarant, kukurica, ryža
- Strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrášok (múky zo strukovín a výrobky z nich)
- Semená a orechy: ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia, mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, para orechy, kokosové orechy, kešu orechy a iné
- Ovocie a zelenina: všetky druhy
- Nápoje: minerálne a stolové vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, káva, destiláty, víno
- Sladidlá: med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor, slivkový sirup, kokosový sirup, ďatlový sirup, agávový sirup
- Pochutiny: čokoláda, kakao, kečup, horčica
- Ostatné potraviny, ktoré nie sú uvedené v predchádzajúcom zozname nevhodných potravín alebo neobsahujú žiadnu jeho položku
Vzorový bezlepkový jedálniček na celý týždeň
Ak hľadáte vzorový jedálniček bez lepku na celý týždeň, vypracovali sme pre Vás jedinečný týždenný plán, v ktorom môžete značiť ako postupujete. Tento jedálniček počíta s denným príjmom cca 1200 kcal, je zostavený výlučne z bezlepkových surovín, zohľadňuje správny pitný režim a podnecuje k racionálnemu stravovaniu. V prípade, že k takejto strave ešte doplníte pravidelný pohyb - celkové zlepšnie Vášho zdravotného stavu Vás príjemne prekvapí.
Jedálniček bez lepku - VZOR NA CELÝ TÝŽDEŇ (PDF)
Dôsledky zanedbania diéty pri celiakii:
Nedodržiavanie bezlepkovej diéty pri celiakii môže mať vážne zdravotné následky, ku ktorým patrí napr. rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm), rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení, osteoporóza, neplodnosť a potraty, anémia, poruchy rastu u detí, epileptické záchvaty a iné.
Bezlepkové raňajky pre celiatikov:
Pre celiatikov sú ideálne také raňajky, ktoré sú urobené výlučne iba z bezpečných potravín. Ak ste však unavení z každodenného vymýšľania alebo hľadania nových bezlepkových receptov, ponúkame Vám funkčné a rýchle riešenie, ktorým je bezlepkové raňajky HRYZKA.
HRYZKA (zloženie, príprava, cena) je naturálna aktivovaná zmes bezlepkových obilnín, orechov, semienok a superovocia goji navrhnutá tak, aby poskytla organizmu optimálnu výživu a stabilnú energiu bez záťaže metabolizmu. Raňajková zmes má unikátne zloženie s vyváženým pomerom sacharidov, bielkovín, zdravých tukov a vlákniny.
Výhody bezlepkovej HRYZKY:
- Je vyrobená výlučne z bezlepkových obilnín (pšeno, pohánka, amarant)
- Rýchlo a jednoducho sa pripravuje
- Je ľahko stráviteľná so 100% vstrebateľnosťou živín vďaka aktivácií
- Je vhodná aj pre mamičky a deti od 2 rokov
- Má jemnú konzistenciu pripomínajúcu kašu
- Má vysoký obsah antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém
- Je zásadotvorná, a preto významným spôsobom prispieva k odkysleniu organizmu
- Obsahuje živé enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení bez záťaže organizmu
Alergény a diétne obmedzenia Hryzky:
Alergény: | Mandle, vlašské orechy |
Diétne obmedzenia: | Bez lepku, bez pridaného cukru, bez laktózy, bez GMO, bez konzervantov, bez hmyzu |
Glykemický index: | 36,9 |
Histamínová intolerancia: |
Celkový stupeň: 1 Stupnica znášanlivosti histamínu: 0 - Dobre tolerované, pri bežnom užívaní žiadne predpokladané symptómy 1 - Stredne kompatibilné, mierne symptómy, kombinácia v malých množstvách je často tolerovaná 2 - Nevhodné, viditeľné symptómy pri bežnom príjme 3 - Veľmi zle tolerované, mnohé symptómy |
Hryzka je vyrobená na Slovensku.