Čo by mali obsahovať ľahké raňajky na chudnutie?
Naše telo je dokonalý organizmus, ale aj pri ňom platí zákonitosť - aký je vstup (strava), taký je výstup (zdravie alebo choroba/obezita). Preto raňajky na chudnutie fungujú len vtedy, ak obsahujú kombináciu z nasledovných zložiek:
- voda (čistá, nesýtená, nesladená, bez chlóru)
- čaj (zelený alebo bylinný, pretože obsahujú minerály)
- rastlinné mlieko (kokosové, mandľové, sójové, ryžové)
- rastlinný syr (tofu)
- surové ovocie (plodové, bobuľové, kôstkové, citrusové)
- surová zelenina (plodová, koreňová, listová)
- chlieb z celozrnnej múky (celozrnná ražná, celozrnná pšeničná, celozrnná špaldová) - ak nemáte celiakiu
- kaša z bezlepkových aktivovaných obilnín (pšeno, pohánka, amarant) - ak máte celiakiu
- surové aktivované semená (ľan, tekvica, slnečnica, sezam, mak, chia, kmín...)
- surové aktivované orechy (mandle, vlašské orechy, lieskovce, kešu, para orechy...)
- varené strukoviny (sója, fazuľa, hrach, cícer, šošovica...)
- pochutiny (himalájska soľ, med, javorový sirup, ďatlový sirup, škorica, kakao, kakaové bôby, kokos...)
- bylinky (rozmarín, oregano, tymián, bazalka, petržlenová vňať, morské riasy, chlorela, zelený jačmeň...)
Ako rýchlo a najlepšie schudnúť jedlom
Potrebujete vedieť, ako schudnúť brucho, boky, nohy, stehná alebo po pôrode 5-10 kg za mesiac bez cvičenia? Začnite sa riadiť nasledujúcimi odporúčaniami a výsledok Vás rýchlo prekvapí:
- Vylúčte zo stravy mäso a živočíšne bielkoviny
- Vylúčte zo stravy mlieko a mliečne produkty
- Vylúčte zo stravy biely cukor a výrobky z neho
- Konzumujte zeleninu, ovocie, strukoviny, tofu, orechy, ryžu, zemiaky, celozrnné pečivo - to všetko bez obmedzenia, kým sa nezasýtite
- Pite 2 l čistej vody denne
- Raňajkujte výživnú a plnohodnotnú kašu Hryzka s ovocím každý deň
- 1x týždenne si doprajte celotelový zásaditý kúpeľ na 1,5 hod. so zásaditou soľou MeineBase
Vzorový jedálniček na chudnutie na celý týždeň
Ak hľadáte vzorový jedálniček na chudnutie na celý týždeň, vypracovali sme pre Vás jedinečný týždenný plán, v ktorom môžete značiť ako postupujete. Tento jedálniček počíta s denným príjmom cca 1200 kcal, čo zodpovedá energetickému príjmu pri priemernom zdravom chudnutí cca 0,5 - 1 kg za týždeň, zohľadňuje správny pitný režim a podnecuje k racionálnemu stravovaniu. V prípade, že k takejto strave ešte doplníte pravidelný pohyb - chôdzu alebo ľahké cvičenie, výsledok Vás príjemne prekvapí.
Jedálniček na chudnutie - VZOR NA CELÝ TÝŽDEŇ (PDF)
RAŇAJKY - NAJDÔLEŽITEJŠIE JEDLO DŇA
Raňajky sú veľmi dôležitým začiatkom dňa. Ak každé ráno doplníte do tela tie správne látky, budete sa tešiť vitálnemu, zdravému a dlhému životu plného energie. Ktoré zložky v raňajkách sú pre zdravie také dôležité a prečo?
- Enzýmy - pre správne strávenie jedla, fungovanie metabolizmu a na podporu vlastného pankreasu.
- Sacharidy - dôležitá energia na celodenné fungovanie organizmu a výrobu tepla.
- Tuky - na pravidelné vyprázdňovanie žlčníka, rozpúšťanie a vstrebávanie vitamínov a fungovanie mozgu.
- Bielkoviny - na stavbu a regeneráciu buniek, tkanív, orgánov a svalov.
- Minerály, stopové prvky a vitamíny - na stavbu a pevnosť kostí, chrupaviek, šliach, zubov, vlasov, nechtov a ciev.
- Antioxidanty a fytolátky - na ochranu kože pred slnkom, na ochranu tela pred toxínmi, vírusmi, baktériami a na správne fungovanie imunitného a lymfatického systému.
- Vláknina - na prečisťovanie črevnej sústavy a pravidelné vyprázdňovanie odpadových látok.
- Voda - aby všetko vyššie uvedené správne fungovalo.
Ak v raňajkách niečo z tohto dlhodobo chýba, v tele nemôžu plnohodnotne prebiehať všetky biochemické reakcie a môže sa ihneď prejaviť napr. únava alebo neskôr akýkoľvek iný zdravotný problém.
Recepty a tipy na ľahké zdravé raňajky, z ktorých sa aj chudne:
Raňajky Hryzka (zloženie, príprava, cena) s banánom, jablkom, jahodou, škoricou a kakaom
Ďalšie inšpirácie na stolovanie Hryzky:
Celozrnný chlieb s avokádovou pomazánkou (avokádo s himalájskou soľou), rajčinami a bazalkou
Zeleninové smoothie s uhorkou, bazalkou, petržlenou a chlorelou
Cícerová pomazánka (400g cíceru, 5 lyžíc majonézy, 1 lyžica horčice, cibuľka, himalájska soľ, citrón, korenie) s celozrnným chlebom a vňaťou
Ako vidíte, pripraviť raňajky na schudnutie zo zdravých potravín je ľahké, stačí sa rozhodnúť a začať.
Prečo nefungujú ostatné diéty a prečo priberáte proti svojej vôli? Raňajkujete často aj mäso, mlieko a sladké pečivo? Potom bojujete s nadváhou a chorobami na nesprávnom fronte. Čítajte pozorne ďalej a dozviete sa, že priberanie je spôsobené viacerými faktormi. Ak si ich budete vedomí, ľahko a rýchlo získate kontrolu nad Vašimi kilami.
Čo spôsobuje nadváhu?
- Nedostatočný pitný režim
- Konzumácia mäsa
- Konzumácia mliečnych produktov
- Absencia ovocia, zeleniny, orechov, strukovín a bylín
- Konzumácia stravy s vysokým glykemickým indexom
1. NEDOSTATOČNÝ PITNÝ REŽIM
Voda je pre organizmus nenahraditeľná, pretože v priemere tvorí až 65% nášho tela. Krv obsahuje 83 % vody, srdce, pečeň, obličky a pľúca 80 %, mozog 75 %, svaly 76 %, pleť 72 %, kosti 22 % a tukové tkanivo 10 % vody. Voda je v tele až taká zásadná, že by sme bez nej nevydržali viac ako 2 až 3 dni.
Voda plní tieto životne dôležité funkcie:
- Je nevyhnutná na strávenie potravín
- Umožňuje prenik výživy do buniek
- Podporuje okysličovanie buniek
- Zlepšuje fungovanie obličiek
- Pomáha pri vylučovaní toxínov
- Zvyšuje priechodnosť čriev
- Tlmí nárazy v kĺboch
- Zvyšuje spotrebu kalórií
- Má termoregulačné vlastnosti
Ideálne by sme mali vypiť 2 dcl čistej nesýtenej nesladenej vody bez chlóru každú hodinu počas dňa. Čaj, káva, mlieko, alkohol nie je voda, ale tekutina, z ktorej telo nielenže nevie získať skoro žiadnu vodu, ale naviac Vás tieto tekutiny ešte viac odvodnia. Prečo? Pretože telo potrebuje tieto tekutiny okamžite zriediť vodou z Vášich buniek, aby nespôsobili vážne poškodenia orgánov.
Pravidelné pitie vody v menších dávkach je oveľa lepšie, ako naraz vypiť 0,5 l. Pri väčšom množstve vody má táto voda aj vyššiu hmotnosť, a preto z hľadiska fyziky a zemskej príťažlivosti pôsobí veľa vypitej vody ako preplachovací systém. Ako keď prívalová voda zoberie so sebou všetko, tak aj veľké množstvo vody vypitej naraz pôsobí ako príval, ktorý so sebou strhne ešte nestrávené časti jedla ďalej do čreva, kde začne toto jedlo hniť alebo kvasiť.
Ak denne vypijete menej ako 2 l čistej vody, Vaše telo sa prepína do núdzového režimu šetrenia s vodou. Tento režim znamená, že sa obmedzí na min. vylučovanie škodlivín a toxínov, ktoré telo z bezpečnostných dôvodov začne ukladať do tuku a Vy začínate priberať. Okrem toho si štartujete začiatok až 80% zdravotných problémov ako napr. nárast hmotnosti, opuchy na nohách a rukách, zhoršenie pamäte, únava, nepravidelná a zapečená stolica, vysoký krvný tlak, studené nohy a ruky, vznik ekzémov a kožných plesní, bolesti v kĺboch, zníženie imunity a mnohé ďalšie.
Pravidelné pitie čistej vody je potrebné sa najskôr naučiť a robiť to vedome. Zo začiatku Vám pomôže nastaviť si budík v mobile na každú hodinu, až kým nezískate rutinu a zvyk. Rovnako je normálne, že zo začiatku budete chodiť na WC skoro po každom pohári. Tento stav je ale dočasný a trvá cca 10 - 14 dní, kým sa telo prepne z núdzového režimu do normálu. Potom budete chodiť na WC normálne (3 - 4x denne), aj keď budete piť rovnaké množstvo vody. Za 2 týždne zvýšenej spotreby toaletného papiera to určite stojí, pretože my sme za toto obdobie schudli 2 - 3 kg.
2. KONZUMÁCIA MÄSA
Ľudia konzumujú mäso z nevedomosti, ako aj zo závislosti, ktorú mäso vytvára. Hlavnou príčinou nevedomosti je mylná predstava, že keď nebudete jesť mäso, budete mať nedostatok bielkovín. Vedeli ste, že v 100 kalóriach brokolice je viac bielkovín ako v 100 kalóriach hovädzieho steaku? Premýšľali ste niekedy, prečo je jeden z najsilnejších mužov sveta a držiteľ dvoch svetových rekordov Patrik Baboumian vegán?
Živočíšne bielkoviny sa začali mylne považovať za kvalitnejšie ako rastlinné od roku 1914, kedy pán Osborn a Mendel zistili, že keď potkany kŕmili mäsom, rástli rýchlejšie, ako keď ich kŕmili rastlinnými bielkovinami. A okrem toho zistili, že 10 esenciálnych aminokyselín, ktoré potkany potrebujú, sa nachádza v každom mäse.
Za omyl storočia sa to považuje preto, lebo títo páni nezobrali do úvahy fakt, že človek potrebuje 3,5-krát menej bielkovín ako potkan, že človek potrebuje iba 8 esenciálnych aminokyselín a nie 10 ako potkany a že rastlinná strava Vám všetkých 8 esenciálnych aminokyselín ľahko zabezpečí. Takže neexistuje možnosť, že by ste mali z rastlín nedostatok bielkovín!
Prečo sa z mäsa priberá?
Cukor a tuk vie naše telo uložiť do zásoby ako rezervu. Bielkoviny skladovať nedokáže, t.j buď ich telo priamo spracuje, alebo čo nespracuje, putuje ako nestráviteľná časť vo forme toxického odpadu (amoniak) do pečene, kde je tento čpavok premenený na močovinu. Tá sa cez obličky vylučuje z tela močom. Lenže močovina je kyslá a telo ju musí neutralizovať, čo robí pomocou vápnika z Vašich tkanív.
Ak konzumujete rastlinné bielkoviny, tie obsahujú aj dostatok vápnika a iných zásadotvorných látok, takže je všetko v poriadku.
Ak ale konzumujete mäso, nielenže dochádza k veľkej produkcii močoviny, vzniká pritom aj kyselina močová a kyselina fosforečná. A keďže živočíšne bielkoviny nemajú žiadne zásadité látky na neutralizáciu, telo nemá inú možnosť, než odobrať vápnik z Vašich tkanín a vzniknuté usadeniny uloží do tuku.
Následkom konzumácie mäsa je nárast hmotnosti, vypadávanie vlasov, osteoporóza, obličkové kamene, tvorba ekzémov a kožných plesní, únava, opuchnuté nohy a ruky, celkové prekyslenie organizmu, zníženie imunity atď..
Riešenie nadváhy
Riešenie spočíva v konzumácii prírodnej rastlinnej stravy. Podľa štúdie v Pritikinovom centre dávali 4500 obéznym pacientom konzumoať 3 týždne iba prírodnú rastlinnú stravu. Výsledky boli v priemere u všetkých pacientov nasledovné:
- strata 2 kg po 2 týždňoch rastlinnej stravy
- strata 5 kg po 3 týždňoch rastlinnej stravy (pacienti, ktorí aj cvičili, schudli 8 kg za 3 týždne)
- strata 7 kg po 12 týždňoch rastlinnej stravy
- strata 11 kg po 1 roku rastlinnej stravy
Prečo raňajky na chudnutie neobsahujú živočíšne bielkoviny?
- Opakované rozbory fosílií najmodernejšími prístrojmi zo všetkých známych archeologických vykopávok potvrdzujú, že prví ľudia konzumovali výlučne rastlinnú stravu.
- Štúdie rozboru kostí rímskych gladiátorov z roku 2019 potvrdzujú, že všetci gladiátori boli vegetariáni (viac info v dokumentárnom filme "The Game Changers").
- Historické texty v sanskrtskom písme staré cca 5.000 rokov pod označením "Veda" (pôvodné zjavené písma vyslovené samotným Bohom) určujú za vhodnú stravu pre ľudí výlučne rastlinnú stravu (verš 9.26 - "Bhagavad-Gītā - taká, aká je").
- Živočíšne bielkoviny spôsobujú zápaly v tele, najmä zápaly endotelu ciev s následkom vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
- Živočíšne bielkoviny zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, kôrnatenie ciev a spôsobujú stavbu nekvalitných svalových vlákien (viac info v knihe "Nová Čínska štúdia").
- Živočíšne bielkoviny vytvárajú pri trávení kyseliny, následkom čoho dochádza k odvápneniu organizmu, k tvorbe usadenín, k opuchom tela a k nárastu objemu tukovej hmoty.
Miska smoothie: raňajková kaša Hryzka s čučoriedkami, banánom, orechami a kokosom
3. KONZUMÁCIA MLIEČNYCH PRODUKTOV
Mlieko je svojim spôsobom dokonalá, živá, komplexná tekutina, ale iba ako nápoj mláďat. Obsahuje totiž cukry, tuky, bielkoviny, minerály a vitamíny. Každý živočíšny druh má však iné rastové nároky, a preto sa mlieko u jednotlivých cicavcov radikálne líši.
Čo však majú všetky cicavce spoločné je to, že mlieko je určené iba pre mláďatá a nie pre dospelých jedincov. Už ste niekde v prírode videli, aby dospelá krava pila mlieko inej dospelej kravy? Určite nie. Tak prečo naši dávni predkovia pili živočíšne mlieko a nepoznali cukrovku, rakovinu, osteoporózu, vysoký krvný tlak a nemali problémy s plodnosťou?
Konzumáciou živočíšneho mlieka vznikajú 2 problémy:
- Problém s trávením laktózy - laktóza je mliečny cukor, ktorý vedia rozložiť iba enzýmy laktáza a beta-galaktosidáza. Tie sa však tvoria iba deťom max. do veku 8 - 12 rokov. Potom je produkcia týchto enzýmov úplne zastavená a nestrávená laktóza vo forme galaktózy sa ukladá všade, vrátane našej rohovky a spôsobuje šedé zákaly.
- Problém s trávením kazeínu - kazeín je mliečna bielkovina, ktorá je veľmi pevná a rozložiť ju vie jedine enzým chimosin (vytvára sa ho málo a jedine u kojencov), alebo baktéria bacilus bifidus. Túto baktériu vylučujú prsné bradavky matky pri kojení. Dieťa týmto spôsobom dostane baktériu s mliekom do žalúdka, kde baktéria rozloží kazeín na jednotlivé aminokyseliny. Baktérie však vedia prežiť iba do teploty 65°C. Ak sa čerstvo nadojené mlieko, ktoré obsahuje aj bacilus bifidus, pasterizuje pri teplote 80°C, baktéria sa zabije a Vám nemá kto kazeín rozložiť.
Rovnaký problém majú všetky mliečne produkty (mlieko, jogurt, syr, bryndza, tvaroh, zakysanka, cmar), pretože obsahujú laktózu, kazeín a boli pasterizované.
Mlieko ako príčina nielen nadváhy
Ak by ľudia konzumovali nepasterizované živočíšne mlieko, problém s trávením kazeínu by nebol. Čo sa však deje s kazeínom v tele pri pasterizovanom mlieku? Keďže kazeín nemá čo v žalúdku rozložiť, telo začne vylučovať silné tráviace kyseliny, ktoré kazeín iba "nasekajú" na menšie kusy. Takto nestrávená bielkovinovo-kyselinová hmota putuje zo žalúdka do tenkého čreva. Aby tieto kyseliny nerozleptali sliznicu tenkého čreva, začne telo ako obranný mechanizmus vylučovať hlieny, ktorými pokryje tenké črevo.
Cez sliznicu tenkého čreva sa dostávajú hlieny do celého tela aj s nestráveným kazeínom. Hlienov sa telo snaží okamžite zbaviť. Ak máte funkčný lymfatický systém, do 2-3 hodín po konzumácii mlieka alebo syra Vám začnú hlieny tiecť z nosa, začnete kýchať alebo kašľať. Ak máte lymfatický systém upchatý, hlieny ostávajú v tele a výrazne oslabujú Vašu imunitu.
Nestrávený kazeín naše telo považuje za ohrozujúci patogén alebo antigenovú bielkovinu, čo je základ pre vznik alergie. Okrem toho sa do krvi dostávajú aj veľké množstvá kyselín, ktoré musí telo neutralizovať vápnikom z tkanív a v podobe usadenín ich ukladá do tuku.
Takže výsledkom konzumácie pasterizovaného živočíšneho mieka je:
- nadváha z uložených usadenín, ktoré vznikli neutralizáciou kyselín a vápnika
- zahlienenie organizmu so znížením imunity upchatím lymfatického systému
- vznik cukrovky, pretože imunitný systém omylom zničí vlastné inzulínové ostrovčeky, ktoré produkujú inzulín, keďže ich považuje za nestrávený kazeín,
- odvápnenie organizmu so vznikom plešatosti, úbytku chrupaviek, vysokého krvného tlaku alebo osteoporózy
- prekyslenie organizmu, ak sa už minuli zásoby rezervného vápnika s následkom vzniku leukémie
- mužská neplodnosť, pretože mlieko výrazne znižuje množstvo a pohyblivosť spermii
- zápaly ciev s následným vznikom srdcovo-cievnych ochorení
Riešením je vylúčiť všetky pasterizované mliečne produkty zo stravy, alebo živočíšne mlieko nahradiť rastlinným.
4. NEDOSTATOK OVOCIA, ZELENINY, ORECHOV, STRUKOVÍN A BYLÍN
Ak uprednostňujete viac živočíšnu stravu a zeleninu a ovocie jedávate sporadicky, tak buď už máte aspoň jednu oficiálnu lekársku diagnózu, alebo Vám na civilizačné ochorenie už beží inkubačná doba. Je to z dôvodu, že rastlinné produkty obsahujú omnoho viac živín - antioxidantov, vlákniny a minerálov ako živočíšne produkty. Dokonca živočíšne produkty niektoré živiny vôbec neobsahujú a naviac obsahujú ďaleko viac cholesterolu a tuku.
Rozdiel v nutričnej hodnote rastlinnej a živočíšnej stravy zobrazuje nasledovná tabuľka z knihy Čínska štúdia:
*V 500 kalóriách rastlinnej stravy sa nachádzajú v rovnakom pomere: zemiaky, hrášok, fazuľa, špenát a granátové jablko
** V 500 kalóriách živočíšnej stravy sa nachádzajú v rovnakom pomere: hovädzie mäso, bravčové mäso, kuracie mäso a plnotučné mlieko
Komplexná rastlinná prírodná strava podporuje zdravie vo všetkých oblastiach, ako aj chudnutie a dosiahnutie ideálnej váhy. Vitamíny z rastlinnej stravy vedia rozpúšťať vzniknuté usadeniny v tele a premenia ich späť na aktívne kyseliny. Ale keďže rastlinná strava zároveň obsahuje aj veľké množstvá minerálov, tak sa tieto opäť aktívne kyseliny neutralizujú s minerálmi zo stravy a takto sa vedia vylúčiť z tela von. Preto je potrebné v rámci dňa konzumovať nielen ovocie (rozpúšťa usadeniny), ale aj koreňovú zeleninu, orechy alebo strukoviny, ktoré sú bohaté na minerály.
UPOZORNENIE: Nikdy nekonzumujte výhradne iba ovocie. Ovocie vie rýchlo rozpustiť usadeniny a premeniť ich späť na aktívne kyseliny, ktoré pri nadmernom množstve spôsobujú prekyselenie organizmu s následným odvápnením, a s tým spojenými zdravotnými problémami (bolesti hlavy, vypadávanie vlasov, ekzémy, kožné plesne, kŕče, kŕčové žily, vysoký krvný tlak...).
5. KONZUMÁCIA STRAVY S VYSOKÝM GLYKEMICKÝM INDEXOM
Glykemický index (GI) je číslo, ktoré vyjadruje na stupnici od 0 do 100, ako rýchlo sa cukor z potraviny dostáva do krvi. Potraviny s vysokým GI, obsahujú cukor, ktorý sa vstrebáva do krvi rýchlo a výrazne zvyšuje produkciu inzulínu, čo následne rýchlo vedie k pocitu nekontrolovateľného hladu. Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor sa vstrebáva pomaly a nespôsobuje tak výkyvy hladiny cukru v krvi - jedlo Vás zasýti na dlhšie obdobie bez pocitu hladu.
Podľa GI sa potraviny delia na potraviny, ktoré majú:
- nízky glykemický index (< 55) – ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, byliny, pohánka, amarant, ovsené vločky, raňajková zmes Hryzka
- stredný glykemický index (56 – 69) – med, cestoviny, kukurica, pšeno
- vysoký glykemický index (> 70) – biele pečivo, koláče, knedľa, pivo, hranolky, sladké cereálie, pšenica, špalda
Čím viac potravín s vysokým GI konzumujete, tým viac inzulínu Vám telo vylúči, aby mohol inzulín rýchlo napchať nepotrebný cukor z krvi do buniek. Po krátkom čase budú všetky bunky plné cukru a stanú sa na inzulín rezistentné (nedovolia viac inzulínu vstup do bunky). Keď inzulín zistí, že ho nechce pustiť žiadna bunka, začne nepotrebný cukor z krvi premieňať na tuk a ukladať do tukových buniek, čím dochádza k nárastu hmotnosti a množstva tuku v tele, aj keď tuk takmer nekonzumujete.
Keďže cukor vytvára v tele kyselinu octovú a inzulín má tiež kyslé pH, dochádza zároveň k prekysleniu organizmu. Telo buď kyseliny zneutralizuje vápnikom zo stravy (ak ste jedli aj rastlinnú stravu), alebo použije rezervy vápnika z Vašich tkanív (ak ich máte vytvorené z rastlinnej stravy), alebo ak aj tieto zásoby sú vyčerpané, začne vo veľkom zadržiavať vodu na zriedenie kyselín. Výsledkom je zavodnenie organizmu, opuchy tváre, nôh alebo rúk, výrazný nárast hmotnosti, únava, studené nohy a ruky atď..
Ak chcete schudnúť, začnite konzumovať rastlinné potraviny s nízkym glykemickým indexom, napr. Hryzku, ktorá má GI = 36,9.